Een oude tekst

Het leuke van ons maandelijkse UE café is dat we stukjes tekst tegenkomen die verrassend actueel zijn. Zo hadden we het de laatste keer over een paar bladzijden uit het “Groene Boekje” (wat we vroeger bij Niveau 3 kregen). In de vorm van een vraaggesprek legt Meester Dang de essentie van Universele Energie uit.

Hij stelt dat de toepassing van UE ontleend wordt  aan de bron van energie in het universum. Deze onmetelijke voorraad energie is onuitputtelijk en er is geen grens aan zijn kracht. Maar om die energie in ons lichaam te verkrijgen  moeten wij verbonden zijn. Om deze energie te kunnen gebruiken moeten we, zoals hij het noemt, de yoga methode van Universele Energie beoefenen. Dat wil zeggen, continu het lichaam oefenen Universele Energie te ontvangen, in het lichaam te behouden en deze energie te herscheppen tot een helende energie. Het lichaam noemt hij een bovennatuurlijke machine, die afhankelijk is van de wijze waarop de eigenaar dit gebruikt.

Meester Dang vergelijkt dit – en bedenk dat hij dit in de tachtiger jaren schreef toen er nog geen zonnepanelen bestonden – met een technologie om zonlicht op te vangen en dit om te zetten in energie, die weer gebruikt kan worden om licht te maken. Evenzo verzamelt het lichaam energie vanuit het Universum en zet die om in een vorm die gegeven kan worden aan een ziek lichaam, om een verstoorde energiecirculatie te herstellen.

Dan gaat de Meester verder (jaren 80, nog geen computer, internet, mobiele telefoon): “In de moderne en materiële wereld van vandaag, heeft de technologische vooruitgang veel luxe gebracht. Als de mens deze huidige weg blijft volgen, zal hij een slaaf worden van deze luxe. Hoe groter het verlangen hiernaar is, des te harder moet men er voor werken, zodat de mensen geen tijd meer hebben om te rusten en goed voor zich zelf te zorgen. Het menselijk lichaam is alleen gezond wanneer het gehele systeem harmonisch functioneert. Pas dan ontstaat een heldere en gezonde geest, een sterk en krachtig lichaam, en een vrije en spirituele ziel. Slechts in deze evenwichtige toestand zal het lichaam geen schadelijke afvalstoffen produceren. Wat heb je aan glanzende auto’s, grote huizen en bergen geld, als je lichaam vermoeid is, gespannen, pijnlijk, lijdend aan hoge bloeddruk en ongeneeslijke ziektes? Waar kun je geluk vinden wanneer deze ziektes het leven zelf vernietigen?”

Universele Energie is een klinische wetenschap betrekking hebbende op het menselijk lichaam en zijn manier van denken. Mijn raad luidt af te zien van roem, weelde en verlangen:

  • Roem: Universele Energie is een studie om anderen te helpen en niet om roem of fortuin voor jezelf te verwerven.
  • Weelde: Zet nooit je eigen belangen op de eerste plaats. Help altijd anderen voor zover je vermogens en de omstandigheden dit toestaan.
  • Verlangen: Probeer vrij te blijven van dwaze hartstochten en je eigen persoonlijke verlangens.

Samengevat, met universele liefde voor iedereen, vrij van racisme en zelfzucht die onze goede wil belemmert, en met al het enthousiasme dat wij op kunnen brengen, zijn wij hier om de mensen te helpen en niet om door hen gediend te worden.

Een tekst van Meester Dang, inmiddels meer dan 40 jaar oud maar zo passend voor de huidige tijd.

7 reacties

  1. Ik merk dat ik nog steeds leer van wat Meester Dang ons geleerd heeft . Dat het lagen heeft. Dat ik steeds meer besef wat hij ons heeft willen leren . Dat het dieper en verder gaat dan ik tijdens de cursussen kon bevatten . Ik ben nog elke dag dankbaar dat hij in mijn leven gekomen is.
    Ik heb zoveel mooie dingen mogen ervaren en leren door hem.
    De teksten kun je blijven lezen en steeds wat nieuws leren .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *