Vrijheid

Bij het UE Café op dinsdag 12 april, ging het over het onderwerp “Vrijheid”.

Mensen denken vaak dat vrijheid betekent dat men alles mag doen en zeggen. Sociale media, maar ook politieke debatten staan bol met meningen van mensen die vanuit het recht op vrije meningsuiting geen remmingen meer lijken te hebben. Vrijheid betekent echter niet dat alles wat kan ook mag. Het is nooit een vrijbrief om mensen te kwetsen. Aan vrijheid zit verantwoordelijk vast.

In het verleden was vrijheid vaak beperkt; er waren regels en er was dwang.

Zoals Meester Dang dit formuleerde, waren er altijd beperkingen door traditie, cultuur, familie, religie en maatschappij. Nu is er een generatie die de vrijheid heeft om te kiezen voor traditie of niet. De informatie die we kunnen vinden is vrijwel onbeperkt, onze mogelijkheden om hierop te reageren eveneens. Het lijkt dat men nog moet wennen aan de verantwoordelijkheid die hierbij hoort.

We bereiden ons nu weer voor op de viering van onze herwonnen vrijheid bij het einde van de tweede wereldoorlog, terwijl de dreiging van oorlog dichterbij is dan ooit. Wij vieren het einde van een oorlog, maar vlakbij is er opnieuw een oorlog begonnen. Toch is er ook daar de vrijheid om te kiezen, voor de aanval, voor de verdediging, voor wreedheid, voor compassie, voor oorlog, voor vrede. Wij als UE studenten kunnen, zonder een oordeel te hebben, alleen maar onze mogelijkheden gebruiken en hopen dat tenslotte de juiste keuzes worden gemaakt.

In de laatste cursus van Meester Dang, het was op de laatste dag van zijn leven, gaf hij een nieuwe uitleg over het begrip ‘vrijheid’. Deze vrijheid is, zoals hij vertelde, de vrijheid om de vermogens die je hebt gekregen te gebruiken om daarmee mensen te helpen. Vrijheid betekent niet dat je kunt doen wat je wilt. Je hebt de keuze om wel of niet te helpen, zodat de mensen wijsheid en verlichting kunnen bereiken. Als je kiest om niet te helpen, betekent dit dat je de verkregen vermogens voor jezelf houdt, en dat is egoïstisch.

Meester Dang legde uit dat dit door God gegeven recht op vrijheid bestaat uit deze missie:     
Om de mensheid te helpen in een staat van verlichting en wijsheid te zijn, en niet om alleen onszelf te helpen. Ook niet om alleen degenen te helpen die in ons kamp zijn, onze eigen groep. 
Dat is fout om zo te denken.

We zeggen vaak dat met verantwoordelijkheid ook verplichtingen komen, en bij vrijheid horen verantwoordelijkheden. Dit is van toepassing op ieder gebied, maar ook voor ons als UE studenten.

Eigenlijk is vrijheid dus helemaal niet zo vrijblijvend.

D.V.

2 reacties

  1. Vrijheid zit in je hoofd. Je ziel en je lijf.
    Je mag eigen keuzes maken. Geven, nemen, houden etc etc
    Maar aan elke keuze zit een consequentie vast.
    Het is aan ons, om ons verstand te gebruiken om zo aan onze idee van vrijheid te voldoen.

  2. Het gesprek met elkaar bij het UE cafe vond ik die avond weer zo waardevol. Inderdaad, zoals MD ons die dag leerde; we zijn niet vrijgesteld van handelen, we zijn wel altijd vrij te kunnen handelen. Zo kunnen we altijd vrijheid door te geven aan elkaar, iets wat ik graag deze week vier. En – zoals hij elke keer weer benadrukte – we zijn steeds verbonden met elke partij of groep: ‘Ik herinner jullie er vaak aan dat de mensheid geen vreemden zijn, spiritueel gezien wonen we in hetzelfde huis’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *